Feil
  • JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med Id: 66
tirsdag, 16 juni 2015 10:37

Rune Tylden er årets Maestro for Maren!

Skrevet av 
Maestro Rune Tylden Maestro Rune Tylden Ken Alvin Jenssen

Årets musikalske leder for "Maren dømt til døden" er vestlendingen Rune Tylden(36 år) i fra Voss.

Rune er utdannet organist ved Musikk-konservatoriumet i Trondheim og Norges Musikkhøgskole. I dag jobber han som freelancemusiker med base i Kristiansund.

Rune har mange prosjekter på gang og vi er heldige som har fått han med på vårt lag til sommerens oppsetning. Til tross for hans klassiske bakgrunn, jobber han innenfor mange ulike sjangre og konsepter,deriblant folkemusikk i samarbeid med tidligere medstudent Andreas Ljones og folkemusiker Jorun Marie Kvernberg.

  - "Fra lyse toner til mørkere klang"

Rune har arrangert folketoner fra Nordmøre for fele og orgel sammen med Jorun Marie Kvernberg. I tillegg har han vært medvirkende i programmet "Feledans" med Andreas Ljones der de presenterer folkemusikk fra Gudbrandsdalen og Voss med fokus på feleslåtter og hallingdans.

Ved forespørsel om å bli vår musikk - og koransvarlig for "Maren dømt til døden", hadde ikke Rune noe kjentskap til Marenspelet fra før av, men ble svært grepet av historien etter og ha studert den nærmere. Han synes det er imponerende at dette spelet har pågått i så mange år, og ser ærefult på å tilnærme seg et slikt materiale. Rune sier han alltid har vært opptatt av teater og musikkteater, og at lysten og fasinasjonen øker for hver oppsetning.

  - "Fellesskapet er det som skaper kunsten" (Rune Tylden)

 Alle har vi ulikt utgangspunkt, og sammen skal vi finne en felles plattform sier Rune, hvor han legger vekt på møtet med aktørene og menneskene bak slike prosjekt. Musikken er ifølge Rune, et svært viktig virkemiddel som forsterker inntrykket publikum får av handlingen. For eksempel så kan en dramatisk scene få utrolig mange klangfarger med valg av musikkuttrykk. Slik sett kan musikken være med på å forme mange av scenen i et teaterstykke dersom vi ønsker det. Noen endringer vil nok også komme i årets utgave, men mye av det kjente tonespråket i fra originalmaterialet skrevet av Fridtjof Hjertås, vil han ta med videre.

I forrige oppsetning var det Maciej Karpinski, som sto som musikalsk leder i samarbeid med sin kone og primus motor ,Elin Karpinski Strandheim. Maciej gav originalmaterialet en større dybde og ny type dimensjon ved oppsetnigen i 2013.

I år vil det bli en helt ny besetning bestående av cello,perkusjon og el-piano. Dette blir et nytt og spennende lydbildet og kan tilføre stykket nye dramatiske elementer.Vi kan glede oss over at både regissør Arnstein Langåssve og maestro Rune Tylden er like så begeistret for Cello. Dette ser ut til å bli et fruktbart samarbeide.

 Vi gleder oss og håper på mange besøkende til årets ellevte oppsetning av "Maren dømt til døden".

 

 

 

 

 

Lest 1725 ganger