Feil
  • JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med Id: 66
fredag, 05 juni 2015 11:39

Andreas - årets Andres 2015

Skrevet av 
Andreas Ven. Langø Andreas Ven. Langø Ukjent

Årets Andres er skuespiller og trønder Andreas Ven Langø(27 år) fra Kyrksæterøra. 

Andreas har sin utdanning i drama og teater ved NTNU og avsluttet Teaterskolen i Nord-Trøndelag, HiST. Han har teatererfaring fra gårdsteater med roller i både gårdsmusikalene Oklahoma! og Sommer i Tyrol med teaterlaget Framdrift. Andreas har foruten gårdsteater spilt Jostein i Spelet om Heilag Olav i 2010 og 2011. Han står bak forestillingen NILUS og Julelyset som ble borte og har selv skrevet og hatt regi ved teateroppsetningen, Fjøsnissen i «Jul i Wesselgården» i 2014.

Andreas har noe filmerfaring hvor han bl.a. har vært medvirkende i kortfilmen «Antons bror» i Hourglass fra 2012 under regi av Pedro Collantes.  Han er nå aktuell på norske kinoer som Magnus i den norske langfilmen «Kvinner i for store herreskjorter»(regi Yngvild Sve Flikk). Filmen er filmet på lokaliteter i Trondheim.

Under årets oppsetning av «Maren dømt til døden» blir Andreas å se som Andres Pedersen Jektvik. Andres er svoger til Maren Johanne Olsdatter, og er den som går til lensmann Lund og anklager Maren for å ha begått giftmord på sin ektefelle Ola Jektvik.  Andres føler ikke at Maren bærer noe tegn til sorg, og at det derved må ligge noe bak hennes tilsynelatende tilfredshet.

Etter hvert som tiden går, er det flere i nabolaget som bygger opp under Andres antagelser med egne historier og beskyldninger rettet mot Maren Johanne. Det hele ender i anmeldelse og tre runder i rettsapparatet hvor hun ved tredje høring får sin dødsdom ved halshogging. Maren innrømmet aldri straffeskyld. Var hun skyldig eller ble hun uskyldig dømt? Kan det ha vært snakk om et tvangsekteskap som fordret til misnøye og ulykkelighet og som derav gav henne befrielsen i form av hans død? I stykket blir Andres konfrontert med dette ved følgende kommentar;

-         «Sorga kan ein bera på så mang slags vis, Andres. Du har dett og æg har mett. Vi kan itj vera annsleis enn vi e".

Kan det også være at Andreas bar sinne og misunnelse over at Maren sto som arvtager for gården Jektvik, og vil vi få se en ny side ved Andres dette år? Uansett blir det spennende å se Andreas tolkning av Andres Pedersen under regi av Arnstein Langåssve til sommeren.

Lest 1359 ganger