mandag, 13 august 2012 08:37

Dolm

Skrevet av 
Ranger denne artikelen
(0 Stemmer)
Dolm Kirke Dolm Kirke Kystmuseet i Sør-Trøndelag

Alt før kirka ble bygd har området vært i bruk av tidlige nordboere. Tar du turen opp på Dolmvarden har du ikke bare en fantastisk utsikt over Dolmsundet… Du står også på en gravrøys fra bronsealderen. Slik representerer Dolm på en måte både den gamle og den nye troen i Norge. Historien om Dolm har flere spørsmål enn svar. Rundt Fosens eldste bygning hviler et skjær av mystikk. Hvem, hva, når og hvordan?

Ingen vet med sikkerhet hvor gammel Dolm kirke er. Tidligere teorier går ut på at den ble bygd på 1100-1200-tallet. Den siste teorien peker mot 1400-tallet. Det eneste vi med sikkerhet kan si er at den ble bygd i middelalderen, og at den i mange hundre år var hovedkirke for øyene.

Kirka har vært rammet av ulykker og branner 6 ganger, men like mange ganger har den blitt bygd den opp igjen. Etter at Dolm brant siste gang i 1920, ble en ny hovedkirke bygd på andre siden av sundet. Dolm kirke ble vigd igjen i 1992.

Prestegård har det også vært på Dolm siden middelalderen. Det finnes skriftlig belegg for et prektig svalgangshus på Dolm, som stod der som hovedbygning inntil sokneprest Tobias Brodtkorp fikk oppført en ny stor og flott bygning i 1800. I 1963 brant prestegården og mange av de tilhørende bygningene ned til grunnen. I dag er det bare naustet, stabburet, stallen og låven/fjøset som står igjen. I prestegårdshaven står store, eldgamle edellauvtrær og vitner om fordums storhet og prakt. Et vakkert område å tusle rundt i, og la tankene fly.

Maren Olsdatter Jektvik ble konfirmert i Dolm kirke, og gikk senere i tjeneste på prestegården her.

Lest 6545 ganger Sist redigert tirsdag, 18 september 2012 11:31

Beslektede artikler